Masters

MARIO ŽELJO MILOŠEVIĆ DRŽAVNI PRVAK U SNUKERU

 

Proteklog vikenda u Sarajevu odigrano je i posljednje grand Masters kolo takmičenja za titulu prvaka države u snookeru. U subotu su odigrani četvrtfinalni mečevi u snooker klubu Union Jack u Sarajevu gdje se sastalo 8 najboljih  igrača iz prethodna dva kola Mastersa koja su odigrana u Tuzli.


Igralo se na četiri profesionalna snooker stola, na pet dobijenih frejmova odnosno maksimalno devet odigranih frejmova i to po standardima kakve nalaže sama svjetska snooker asocijacija.


Žrijeb je odredio da se u prvom kolu sastanu četvorostruki državni šampion Kenan Terzić i osvajač oba kola Mastersa -  Faris Vučkić.


U krajnje iscrpnom meču za oba igrača, na kraju je ipak bio bolji Terzić koji je cijeli meč i bio u vodstvu, a kada su Vučkića od posljednjeg devetog frejma i takozvane majstorice dijelile samo tri kugle, izvođenjem lošeg defanzivnog poteza ostavio je Terziću upotrebljivu kuglu te je ovaj maestralno završio frejm i meč.


Mario Željo Milošević bez većih poteškoća rezultatom 5:0 izbacuje iz igre veterana Moamera Alića te se plasira u polufinale.


Robert Kovačević iz Tuzle igrao je protiv sadašnjeg viceprvaka države Emira Mekića iz Sarajeva i u meču koji je vodio rezultatom 4:2 na posljednjoj crnoj, za njega meč kugli, gubi taj frejm, a Mekić je pronašao snagu i volju da kompletan meč okrene u svoju korist i tako se plasirao u polufinale.


Četvrti meč vodio se između tuzlaka Edina Kovačevića i mladog i talentovanog Azura Ibrića iz Srebrenika.


Od prvog do posljednjeg petog frejma Kovačević je držao inicijativu te mladom Ibriću nije ostavio prostora za manipulaciju što je u konačnici rezultovalo pobjedom Kovačevića od 5:0 te plasmanom u polufinale.


Narednog dana takmičenje se nastavilo u SBK Mercur u Sarajevu. Prvi polufinalni meč bio je između četverostrukog državnog prvaka Kenana Terzića i sada već aktuelnog državnog prvaka Maria Želje Miloševića. Svi pogledi bili su uprti u ovu dvojicu igrača jer se znalo da pobjednik ovog meča ima najviše šanse da postane državni prvak.

Milošević je izvrsno krenuo ukravši prvi frejm Terziću a zatim dobija i naredni. To nije obeshrabrilo Terzića koji također spektakularnom krađom osvaja naredna dva frejma. Nakon rezultata 2:2 i pauze od 15 minuta ova dva virtuoza vratila su se na borilište.


Milošević je osvojio prvi frejm nakon pauze te zatim još jedan i time je povećao svoju prednost za dva frejma. Terzić pronalazi snagu da se odupre mladom i nadahnutom Miloševiću, te osvaja sedmi frejm.  Pri rezultatu 4:3 svi gledaoci su mislili da će gledati još jednu uzbudljivu majstoricu no Milošević pravi značajniji brejk i osvaja osmi frejm rezultatom 59:29.


U drugom polufinalnom meču sastali su se već dobro poznati rivali Edin Kovačević iz Tuzle i Emir Mekić iz Sarajeva. Iako je gubio rezultatom 0:4, Kovačević je uspjeo da pronađe motivaciju te je osvojio dva uzastopna frejma, međutim velikom pribranošću i hirurškom preciznošću Mekić osvaja sedmi frejm te ponovo pobjeđuje ovog sjajnog tuzlaka i sebi obezbjeđuje mjesto za finalnim stolom.


U klubu prepunom navijačima i sjajnoj atmosferi zatim započinje borba za titulu najboljeg u državi.


Milošević je imao motiv, želju i snagu da se osveti Mekiću koji ga je u prvom kolu Mastersa izbacio iz takmičenja.


Pobjedom rezultatom od 5:0 Milošević samo potvrđuje o kakvom mladom i talentovanom igraču se radi, te da će njegova pobjeda sigurno stimulisati mlade i ambiciozne snookeraše u BiH.


Za kraj, predstavljamo imena naših predstavnika na Europskom prvenstvu u Sofiji koje će se održati u februaru ove godine, a to su: Prvo mjesto – Mario Željo Milošević; drugo mjesto – Emir Mekić; treće mjesto – Kenan Terzić; četvrto mjesto Edin Kovačević i peto mjesto Robert Kovačević, obojica iz Tuzle.


Sretno i sportski pozdrav!

 

 

Bilijar.ba


SANJIN PEHLIVANOVIC JUNIORSKI PRVAK SVIJETA

SANJIN PEHLIVANOVIC NAJBOLJI MLADI IGRAC EVROPE ZA 2016-TU GODINUPRVA DIVIZIJA DRUGA DIVIZIJA TRECA DIVIZIJA CETVRTA DIVIZIJA PETA DIVIZIJA DIVIZIJA TUZLA DIVIZIJA SARAJEVO
Copyright (c) 2011. - 2019. Bilijar Savez BiH; All rights reserved.
Bilijar.ba