Masters

ZORAN SVILAR POBJEDNIK 4 KOLA LIGA KUP TAKMICENJA

Liga Kup 2017 – Zagreb (27.-28.01.2018 @ BK Metropolis)

Tijekom vikenda (27.-28.01-2018.) biljar klub Metropolis otvorio je svoja vrata najboljim igračima biljara regije. Četvrti turnir natjecanja "Liga Kup 2017" popunilo je 86 igrača iz 6 zemalja u kojima se turnir održava. Od šest planiranih turnira (Čačak – Srbija, Sarajevo – Bosna i Hercegovina, Podgorica – Crna Gora, Zagreb – Hrvatska, Ljubljana – Slovenija, Skopje – Makedonija) već prva tri pokazali su velik interes igrača za ovom razinom natjecanja. Liga Kup postao je savršen most prema europskoj i svjetskoj razini nadmetanja, a što se očito vidi iz čestih visokih rezultata koje baš na toj razini ostvaruju naši mlađi naraštaji.
U istom duhu protekao je i turnir u Zagrebu na kojem se po prvi puta u seriji igrala disciplina 10-ball. U najzanimljivijem meču prvog kola Davor Kuruzović rezultatom 6:4 šalje Alena Muratovića u lijevu stranu turnira. Ipak, već nakon slijedećeg kola i poraza na "hillu" od Željka Škorića; Davor i sam prelazi u repassage. To Kuruzovića nije spriječilo otići daleko u turniru gdje ga tek među zadnja 32 igrača zaustavlja Dejan Stanković rezultatom 8:5.
U W1 rundi Andreja Klasović na "hillu" prolazi Miloša Verkića, Matijaž Erčulj je sa 6:3 bolji od Martina Marinovića (pobjednik turnira u Sarajevu), a Michel Bartol je izvrstan protiv Sanjina Pehlivanovića koji se nedavno vratio sa "pohoda" na Aziju (6:4 za Michela). WQ runda nosi nove trilere. Nemanja Mičić bolji je od Ronalda Mijatovića, Darko Stanković od Florijana Marića, Nedim Đapo od Željka Škorića, a Ivica Medunić od Ante Šustića; svi rezultatom 6:5.
Borba za ostanak u kvalifikacijama lijeve strane dodatno je opterećena velikim imenima. To su na svojoj koži osjetili Mijatović kojem Sanjin dopušta upis samo jednog boda, a isto tako i Florijan Marić kojem Muratović ne dopušta niti jedan. Ni Saitu Mehanoviću nije bilo ništa drugačije protiv Verkića koji bez gubitka partije ulazi među zadnja 32 igrača.
Koliko je zapravo jaka konkurencija na Liga Kup turnirima otkriva nam knock-out faza u kojoj se igra na 8 pobjeda. Aleksa Pecelj izvukao si je sa gubitničke strane Miloša Verkića koji kroz meč drži inicijativu. Aleksa izjednačava rezultat, a u zadnjoj partiji Miloš iznenađujuće promašuje i ostavlja Aleksi jednostavna tri udarca za ulazak u osminu finala. Sanjin u naletu nadigrava Roberta Bartola (8:2), Ante Šola bolji je od Edina Fetahovića (8:6), a Martinović od Nedima Djape (8:6). Sasha Korac u neizvjesnom meču protiv Darka Stankovića daje svoj maksimum i rezultatom 8:7 potvrđuje svoje mjesto u osmini finala. Veliko iznenađenje kola je pobjeda Tarika Becirhodzića protiv Matijaža Erčulja koji nikako nije mogao do svog ritma, te je Tariku često nudio prilike. Tarik je osjetio poljuljanost protivnika, igrao čvrsto i sa 8:5 prošao dalje.
U osmini finala Martinović otvara bolje protiv Michela Bartola. Michel ipak nakon Martinove pogreške hvata priključak i meč odlazi u zadnju partiju. Nakon nekoliko izmjena Martin gađa tešku devetku i ostavlja Michelu laganu poziciju. Michel iskorištava priliku i prolazi među zadnjih osam. Ante Šola u trilleru uspijeva nadigrati Becirhodzića (8:7). Sasha Korac ponovo na "hillu" uspijeva pobjediti ovaj puta Peru Vrdoljaka. Pero je držao inicijativu u meču, ali Sasha se nije predao, nego je našao snage za povratak i preokret.
Aleksa Pecelj u četvrtfinalu na stol izlazi sa Sanjinom Pehlivanovićem. Pecelj pokazuje oštriji fokus i odlazi u rano vodstvo 4:1. Sanjin se oporavlja i dolazi na bod zaostatka 6:5. U 12 partiji Sanjin si ostavlja teško rezanje dvije kugle do kraja. Promašuje i ostavlja Aleksi lagane dvije kugle. U zadnjoj partiji nakon izmjene safe udaraca Aleksa prvi dolazi u poziciju i osvaja meča sa 8:5. Sanjinu je nedostajala oštrina na koju smo već svi navikli. Turneja po Istoku sigurno je uzela svoj danak. Ali, kako će turnir dalje pokazati to ni malo ne umanjuje veličinu i konkretnost Aleksine igre. Alen Muratović s lakoćom ulazi u polufinale pobjedom protiv Dejana Stankovića (8:2). Michel Bartol dao je sve protiv Zorana Svilara i držao meč u neizvjesnosti, ali ipak nije bilo dovoljno. Svilar prolazi sa 8:6. U zadnjem meču četvrtfinala Ante Šola napokon uspijeva smanjiti broj grešaka u svojoj igri pa sa čvrstih 8:5 pobjeđuje Sashu Koraca. Iako zaustavljen pred polufinalom ovo je veliki Sashin rezultat. Odigrao je odličan turnir i pokazao da Crna Gora ima svoje kandidate za sam vrh Liga Kupa.
Šola u polufinalnom meču protiv Svilara otvara bolje i odlazi u vodstvo. Zoran za to vrijeme mirno i strpljivo čeka svoju priliku, a usput prati i razvoj drugog polufinala. Nakon Šolinog starta Svilar stvara inerciju na stolu i niže partije do samog kraja. U finale se plasira rezultatom 8:3. S druge strane Muratović nema riješenje za Pecelja. Aleksina odlučnost iznimno je izražena i koristi svaku ponuđenu priliku, pa sa istim rezultatom (8:3) prolazi Alena i osigurava finale.
Kroz turnir u finale su se zasigurno plasirali igrači u trenutno najboljoj formi. Aleksu je jedino ozbiljno ugrozio Verkić, dok je Zoran svojim protivnicima dozvolio maksimalno 4 boda.
Prvu partiju razbija Aleksa, ali mu bijela iskače sa stola i Svilar s bijelom u ruci završava jednostavan layout. Slijedeću partiju razbija Svilar, ali sada sudac zove faul jer je Zoran bijelu postavio malo preko crte za razbijanje. Aleksa kao i Zoran u ranijoj partiji s lakoćom zabija preostale kugle. Neki će reći da je sudac Zoranu napravio uslugu, jer se istog trenutka maksimalno uozbiljio i ponudio igru bez pogreške. U visokom ritmu slagao je kuglu na kuglu, partiju na partiju; dok je mladi Pecelj bio primoran iz stolice promatrati fenomenalnu Zoranovu izvedbu. U kratkih 48 minuta Zoran sa 8:1 pobjeđuje Pecelja i osvaja 4. turnir Liga Kup 2017.
Velike čestitke Zoranu koji je za drugu titulu u nizu opet morao obuzdati mladog Pecelja. Aleksa također zaslužuje svaku pohvalu. Osim osvojenog prvog turnira, ponavlja nastupe u finalu i pokazuje koliko je Liga Kup bitan u razvoju naših mlađih kadrova.
Aplauz i poštovanje su zaslužili i trećeplasirani Alen Muratović i Ante Šola, te petoplasirani Sanjin Pehlivanović, Sasha Korac, Dejan Stanković i Michel Bartol.
Nakon jako lijepo pripremljenog eventa od strane BK Metropolis i njihovog "kapetana" Ivana Prusca, slijedeća postaja Liga Kup karavane je Ljubljana.

 

 


SANJIN PEHLIVANOVIC JUNIORSKI PRVAK SVIJETA

SANJIN PEHLIVANOVIC NAJBOLJI MLADI IGRAC EVROPE ZA 2016-TU GODINUPRVA DIVIZIJA DRUGA DIVIZIJA TRECA DIVIZIJA CETVRTA DIVIZIJA PETA DIVIZIJA DIVIZIJA TUZLA DIVIZIJA SARAJEVO
Copyright (c) 2011. - 2019. Bilijar Savez BiH; All rights reserved.
Bilijar.ba